Leczo

Pyszne leczo. Robię takie jak tylko w sklepach pojawiają się smaczne, polskie pomidory.

Leczo

Składniki na 8 porcji:

  • 7 dużych pomidorów (1,5 kg)
  • 2 papryki zielone (500 g)
  • 2 papryki czerwone (500 g)
  • 1 papryka żółta (250 g)
  • 3 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 małe cukinie pokrojone w dużą kostkę (400 g)
  • 25 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g kiełbasy pokrojonej w kostkę (ja użyłem toruńskiej)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól, pieprz
Paprykę pokroić w paski (ja paprykę obieram ze skórki), pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę, Kiełbasę podsmażyć z cebulą, dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (nie dodawać wody, warzywa mają się dusić w sokach, które same puszczą). Dodać chilli i paprykę słodką doprawić solą, cukrem i octem.
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Leczo

  1. Też lubię ratatouille, ale jak się pojawiają w sklepach już jakieś jadalne pomidory to leczo musi być 🙂
    Joanno poczęstuję Cię następnym razem, nie wiedziałem ,że jesteś w domu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *