Muffiny bananowo – czekoladowe

Pyszne, proste i trochę bardziej fit muffiny bananowo – czekoladowe

Muffiny bananowo - czekoladowe

Wreszcie Panti zamieściła przepis na te bananowe cuda, za radą tego eksperta od muffinów nie zrezygnowałam z przesiewania mąki i pierwszy raz zdarzyło mi się, że muffiny tak wyrosły. Wyszło 16 sztuk.

Muffiny bananowo - czekoladowe

Składniki:

  • suche:
    • 2,5 szklanki przesianej mąki
    • pół szklanki białego cukru
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • pół łyżeczki soli
  • mokre:
    • 100g masła letniego roztopionego
    • 1 szklanka maślanki
    • 3 banany rozgniecione widelcem
    • 2 rozbełtane widelcem jajka
  •  1 gorzka rozdrobniona czekolada – polecam rozbić młotkiem do mięsa w zamkniętym opakowaniu (rada muffinowego speca), szybko i bez paprania rąk
Mokre wymieszać, suche też, połączyć, dodać czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Nałożyć do foremek i piec 25 min. w 180 stopniach. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Muffiny bananowo – czekoladowe

  1. Są pyszne i co więcej następnym razem będą z mleczną czekoladą, bo jakoś szalenie słodkie nie są, a tak mleczność tylko im na dobre wyjdzie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *