Tarta z boczkiem na otrębowym spodzie

Pyszna tarta z boczkiem na otrębowym spodzie.

Tarta z boczkiem na otrębowym spodzie
Tarta z boczkiem na otrębowym spodzie

W planach wczoraj wieczorem był bób w pikantnym sosie, jednak po otwarciu torebki okazało się, że jest baaaaaardzo mocno nieświeży, pani w sklepie mogła uprzedzić, że leżał tam od epoki żelaza. Następnym razem chyba bezczelnie otworzę woreczek i powącham. Boczek i kiełbasa do bobu były już kupione, a że w domu do jedzenia były tylko jakieś resztki szarlotki upieczonej poprzedniego wieczoru przez Męża,  po przeglądnięciu lodówki powstała taka oto tarta na otrębowym cieście dr. Dukana, bardzo mocno przypominająca pizzę:)

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 10 dag boczku (pokrojonego wedle uznania, ja pokroiłam w paseczki)
  • 1 średniej wielkości laska kiełbasy drobiowej pokrojona w talarki
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • ok. 15 dag startej na dużych oczkach mozzarelli

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homo 
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na pianę, 
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
Wszystko wymieszać (z wyjątkiem ubitych białek). Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zioła wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Włożyć na 10 min. do piekarnika. Po tym czasie wyjąć posypać startą mozzarellą, ułożyć boczek, kiełbasę i ogórki kiszone, wszystko posypać piórkami cebuli. Włożyć do piekarnika na 20 min. Gotowe! Świetnie smakuje ze wspomnianym już tutaj kiedyś ketchupem Bavaria. Na kolację wciągnęłam od razu dwa kawałki i na śniadanie również. Ave!
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Tarta z boczkiem na otrębowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *