Dramstiki egzotyczne

Dramstiki egzotyczne to kolejny przepis dr. Dukana. Mnóstwo aromatycznych przypraw i jogurt, trochę obawiałam się takiego połączenia, ale po prostu pyszności. Z racji tego, że mięso długo dusiło się w sosie, było bardzo delikatne, soczyste i odchodziło gładko od kosteczek, co było bardzo pozytywne ze względu na fakt, że rękoma raczej nie bardzo takie umazane w sosie dramstiki jeść, a tak wystarczyło „odrywać” widelcem. W oryginalnym przepisie były 4 podudzia z kurczaka, ale ja akurat miałam na stanie pałki. w każdym razie za pół godziny ja, Mąż i Dziecko wyruszamy na wakacje nad nasze polskie morze. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze, a jedzenie w hotelu będzie dobre. Ave!

Składniki dla 4 – 8 osób:

  • 8 pozbawionych skórki dramstików
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 małe drobno posiekane cebule
  • pieprz
  • 8 utłuczonych w moździerzu goździków
  • ćwierć startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pasty imbirowej
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 duże beztłuszczowe jogurty
  • pół laski cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 10 nasion kardamonu
  • 10 g szafranu w nitkach
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • odrobina oliwy
  • sól
Kurczaka podsmażyć na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie. Dodać cebule i czosnek. Przyrumienić. Jogurt ubić z pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i pastą imbirową, a następnie wlać do gara z kurczakiem. Dusić po przykryciem na małym ogniu 50 min. Następnie dodać pozostałe przyprawy, posolić do smaku i gotować kolejne 30 min. Dramstiki przełożyć do ogrzanego półmiska. Sos przecedzić,  a następnie ubijać kilka sekund mikserem, aby miał gładką konsystencję (ja nie miałam na to czasu, więc sos wyglądał, jak widać na zdjęciu – średnio). Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Dramstiki egzotyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *