Ogórki kiszone

Pyszne domowe ogórki kiszone a nie jakieś sklepowe kwaszone ustrojstwo.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone
ogórki małosolne
    • 5 kg ogórków (najlepiej małych i średnich o małej ilości pestek)
    • 1 pęczek kopru
    • 2 kawałki  korzenia chrzanu
    • 12 ząbków czosnku
    • jak ktoś chce to ostra papryka
    • zalewa: kopiasta łyżka soli na 1 litr wody
    • jeśli ogórki mają długo stać, to żeby nie zmiękły do każdego słoika dodać jednego liścia: wiśni, winogrona lub porzeczki.

Ogórki oczyścić i dobrze umyć, układać na przemian z koprem, chrzanem i czosnkiem w kamionce lub w słoikach ( ja preferuję kamionkę bo jest mniej zabawy jeśli powstanie, kożuch który trzeba ściągać), zalać ogórki wodą z solą ( niektórzy zalewają zimną, inni gorącą, ja zalewam ogórki solanką o temperaturze około 50-60  °C) tak żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię solanki (jeśli robimy w kamionce to najlepiej ogórki czymś docisnąć) . Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne a  po 2-3 tygodniach ogórki kiszone. Jak odpowiada już nam stopień kwaśności ogórków to przekładamy je do słoików i pasteryzujemy.

Ogórki kiszone
ogórki małosolne
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Ogórki kiszone

  1. Witam, fajny przepis. Mam tylko pytanie: jaką wodą zalewany ogórki, które przełożylismy z kamionki do słoików? Z góry dziękuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *