Ogórki konserwowe – korniszony

Domowe – ogórki konserwowe – korniszony

Składniki na około 11 słoików 0,8l :

  • ogórki (najlepiej małych i średnich o małej ilości pestek)
  • koper

Zalewa:

  • 1/2 l octu 10%
  • 3,5 l wody
  • 18 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 marchewek pokrojonych w talarki
  • 2 duże cebule pokrojone w krążki
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki oprócz cebuli włożyć do garnka i zagotować, gotować 3-4 minuty, pod koniec gotowania dodać cebulę, zalewę pozostawić do wystygnięcia . Ogórki z koprem wkładać do słoików, zalać przestudzoną zalewą i pasteryzować do 10 min (jeśli będziemy gotować za długo to ogórki zmiękną).
Ogórki konserwowe (korniszony)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *