Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jeden z moich ulubionych sposobów na wasolę.

Składniki:

  • 70 dag fasoli
  • 30 dag ścinek z wędlin
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kawałek pora pokrojonego w talarki
  • 40 dag kiełbasy
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • czosnek
  • 1-2 koncentraty pomidorowe (do smaku)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 liści laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać wodą dodać majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, pora i gotować aż fasola zmięknie. Cebulę podsmażyć z ścinkami wędlin i dodać do fasoli razem z przecierem pomidorowym, zagotować, dodać czosnek i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi to zabielić śmietaną z mąką.
Fasolka po bretońsku
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.