Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Nie przepadam za risotto ale takie risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bardzo mi smakuje.

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1,2l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
  • 1,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 5 pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 3 cm gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pierś z kurczaka, pieczarki i chwilę smażyć,  dodać ryż i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ) Dodać wino i mieszać aż wino odparuje, dodać rozmaryn, dodać 2 chochelki rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Dodać śmietanę, wyjąć rozmaryn i podawać.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *