Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )

Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana ) to fajny posiłek na ciepło i na gorąco, można ją wziąć ze sobą np. do pracy.

 

Składniki na 4 tortille o średnice 20 cm:

  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę o grubości około 1 cm
  • 1 cebula pokrojona w pół-talarki
  • 10 jajek
  • oliwa

Dodatki których ja użyłem:

  • 1 laska kiełbasy pokrojona w kostkę
  • 2 sparzone pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 pora pokrojonego w talarki
  • puszka zielonego groszku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )

Ziemniaki wrzucić do gorącej wody  i obgotować kilka minut, żeby trochę zmiękły, ale nie rozpadały się (około 5 min), odcedzić i przełożyć do jakiejś miski.Cebulę i pora chwilę podsmażyć, dodać do ziemniaków, kiełbasę podsmażyć i też dodać do ziemniaków, dodać pomidory, odcedzony groszek,  jajka, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nakładać na patelnię warstwę około 2 cm. Smażyć aż się zetnie i teraz albo można dokończyć pieczenie w piekarniku albo na patelni ( ja obracam tortillę i piekę nadal na patelni, najłatwiej jest przykryć patelnię talerzem i obrócić patelnię razem z talerzem, a później po prostu zsunąć tortillę  na patelnię i dokończyć smażenie).

Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tortilla hiszpańska ( ziemniaczana )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *