Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką

Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką to fajna przekąska, możemy jeść go na ciepło i na zimno 🙂

Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką
Przepis inspirowany książką „Ugotujmy to dzisiaj”*. Tanie i bardzo pożywne danie, dobrze skomponowało się z domowym sosem tatarskim, tudzież ketchupem.
Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką

Składniki dla 6 osób: 

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczki tartej bułki
  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 mała papryka pokrojona w kostkę
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Każdego ziemniaka oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 min. w temperaturze 205 stopni. Po tym czasie, ziemniaki wyjąć z piekarnika, z każdego odkroić z góry ok. 0,5-cm plaster, wykroić delikatnie miąższ, uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ zemleć w maszynce na puree. Dodać pozostałe składniki, oprócz bułki tartej i dobrze wymieszać (najlepiej ręką). Ziemniaki nafaszerować masą, posypać bułka tarta. Zapiekać w takiej samej temperaturze na złoty kolor. Gotowe!
Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką

*”Ugotujmy to dzisiaj!. Ponad dwa tysiące przepisów dla urozmaicenia naszych codziennych posiłków„, Kanada 1994.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *