Bigos z szybkowara

Bigos z szybkowara
Dla tych co nie mają czasu, ale za to mają szybkowar. U mnie przygotowanie składników, gotowanie i doprawianie zajęło niecałą godzinę. Bigos został przygotowany w piątkowy wieczór z okazji wyjazdu na weekend do Zakopanego, co by zaraz po zalogowaniu się w pensjonacie, coś ciepłego zjeść:) Zdjęcie udało mi się zrobić dopiero po powrocie, dlatego też taką mizerna porcję widzicie, bo nic więcej się nie ostało.
Bigos z szybkowara

Składniki na 8 osób:

  •  pół średniej białej kapusty
  • 1 słoik (ok. 300 g) kapusty kiszonej
  • 1 laska kiełbasy drobiowej
  • 400 g ścinek z wędlin
  • 1 średnia cebula
  • kawałek mięsa z kością (ja dałam antrykot)
  • 3 -4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • 6 suszonych śliwek
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku.
Białą kapustę poszatkować, wrzucić do szybkowara. Kiełbasę, ścinki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do białej kapusty. Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę i razem z kością wrzucić do szybkowara, następnie dodać pozostałe składniki i przyprawy – absolutnie wszystkie, łącznie z kiszoną kapustą. Założyć pokrywę i gdy się zamknie, gotować na małym ogniu ok. 15 – 20 min. Po tym czasie otworzyć, wyjąć kość, spróbować i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!
Bigos z szybkowara
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Bigos z szybkowara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *