Gulasz wieprzowy

Pyszny delikatny gulasz wieprzowy.

Składniki:

  • 1,2 kg wieprzowiny (ja używam najczęściej karkówki lub łopatki)
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 obrany pomidor pokrojony w kostkę
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liści laurowych
  • 2 łyżki śmietany
  • około 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Gulasz wieprzowy

Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę i obsmażyć porcjami na patelni ( jeżeli wrzucimy całe mięso, to nie będzie się smażyło, tylko gotowało). Cebulę podsmażyć.Obsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż mięso zmięknie, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Gulasz wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *