Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis na tę konfiturę znalazłam u Tosi, jednej z autorek fantastycznego bloga burczymiwbrzuchu. Konfitura jest rewelacyjna:) słodko – kwaśna, moim zdaniem bardzo fajnie komponuje się z fetą na kanapce. Na pewno będę musiała dorobić tego cuda, bo z podanych niżej składników wyszedł jeden słoik o pojemności 0,5 l, a jest to tak dobre, że pewnie w ciągu najbliższych dni się skończy:D
Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka
  • 4 łyżki miodu
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
W garnku/ na patelni, lub tak jak ja w woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i dusić parę minut, następnie posolić i popieprzyć. Gdy cebula będzie miękka, dodać miód i ocet balsamiczny, dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem, przełożyć do wyparzonego słoika. Jeśli chcemy, aby konfitura przezimowała w nienaruszonym stanie, należy poddać ją pasteryzacji.
Konfitura z czerwonej cebuli
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Konfitura z czerwonej cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *