Pasztet pieczony z pieczarkami

Składniki:

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 35 dag surowego boczku
  • 0,7 kg ćwiartek z kurczaka
  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 3 pieczarki pokrojone pokrojone  w plasterki
  • 2 kajzerki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Pasztet pieczony z pieczarkami

Łopatkę, boczek i ćwiartki z kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, posolić i popieprzyć, gotować aż mięso zmięknie. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i oddzielić od kości, wątrobę wrzucić do wywaru i gotować 10 min. Wątrobę i bułki namoczone w wywarze dodać do mięsa i zmiksować lub zmielić 4-krotnie w maszynce do mielenia, dodać jajka,  majeranek, gałkę muszkatołową, wymieszać, dodać pieczarki, przełożyć wszystko do brytfanki ( ja piekłem w keksówce). Piec w temperaturze 200 stopni około 40 min.

Pasztet pieczony z pieczarkami
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Pasztet pieczony z pieczarkami

  1. Niteczka12: ciesze się, że pasztet się spodobała, dzięki za info o konkursie, zerknę na niego. I tak przy okazji, to nie jestem Pani, tylko Michał. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *