Zakwas na żurek – przepis

Składniki:

  • 1l letniej przegotowanej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • piętka chleba na zakwasie
Zakwas na żurek

Wodę, płatki, mąkę i piętkę od chleba zmiksować, dodać pokrojone ząbki czosnku, ziele angielski, liść laurowy, odstawić na około 5 dni, zakwas powinien mieć kwaśny smak i przyjemny zapach.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zakwas na żurek – przepis

  1. Lepiej czy gorzej 🙂 po prostu wychodzi trochę inny zakwas, na pszennej mące jest delikatniejszy, z tego co kojarzę to żurek jest robiony na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Piętki nie musisz dawać aczkolwiek przyspiesz to fermentację i zimniejsza ryzyko rozwijania się niepożądanych drobnoustrojów, ponieważ wprowadzamy te bakterie, które potrzebujemy (warunkiem jest to, że piętka ma być z chleba na zakwasie). Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *