Zupa z chleba i wina – przepis

 

Przeglądając książkę „Ilustrowana kuchnia polska. Ponad 3700 przepisów”*, natrafiłam na tę właśnie zupę, która z miejsca mnie zaciekawiła. Co prawda musiałam ją zmiksować, bo w pierwotnej postaci nie smakowała winem i chlebem dość intensywnie, aby móc ją tak nazywać, ale uważam, że moja modyfikacja wyszła zupie na dobre, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Zupa jest bardzo pożywna, jedna filiżanka w zupełności wystarcza, mnie ona bardzo przypadła do gustu, Mężowi nie bardzo, ze względu na dość wyrazisty ser żółty (podlaski), więc, jeśli ktoś nie lubi, dodać mało wyrazisty ser, jak np. edamski.

Składniki dla 6 – 8 osób:

  • 1,5 l rosołu (z kury lub mieszanego)
  • 400 g razowego chleba
  • czerwone wytrawne wino
  • 100g startego na tarce o małych oczkach żółtego sera
  • 1 jajko
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • masło
  • sól i pieprz
Kromki chleba skropić obficie winem i odstawić na 10 min. Następnie chleb zmielić w maszynce do mięsa i połączyć z serem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przecier przesmażyć (ok 2min.) na odrobinie masła i dodać do gorącego rosołu, zagotować. Z masy chlebowej formować niewielkie gałki, wkładać do wrzącego rosołu i gotować jakieś 3 min.

W szklance śmietany rozprowadzić 2 – 3 łyżki zupy, dobrze wymieszać i dodać do gara, zamieszać, zagotować. Polecam zmiksowanie zupy, wydobywa to winno – chlebowy smak zupy. Gotowe!

*H. Dębski, Ilustrowana kuchnia polska. Ponad 3700 przepisów, Warszawa – Poznań 2002.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zupa z chleba i wina – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *