Śledzie po kaszubsku

Uwielbiam tak przyrządzone śledzie, w tym roku robiłam je pierwszy raz, ostrożnie z małej ilości składników, żeby zbyt dużo się nie zmarnowało w razie niepowodzenia, ale wyszło pysznie i na pewno w najbliższym czasie znów je zrobię. Takie śledzie mogą być dobra przegryzką do sylwestrowego kieliszka:)
Śledzie po kaszubsku

 

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 500g filetów śledziowych z zalewy solnej
  • 3 posiekane w piórka cebule
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • szklanka oleju
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki opłukanych rodzynek
  • szklanka mleka
Śledzie opłukać, zalać mlekiem, zostawić na ok. 1h., następnie pokroić je na kawałki (kostka, paski). Do rondelka wlać ocet, olej, koncentrat pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody, dodać cukier i przyprawy i zagotować. do gorącej marynaty wrzucić cebulę i rodzynki, zdjąć z ognia i wystudzić. Śledzie zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!
Śledzie po kaszubsku
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Śledzie po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *