Weekend w środku tygodnia#1

Weekend w środku tygodnia#1: krakersy lavash i dip oliwkowy

Dziś rozpoczęła się akcja „Trochę weekendu w środku tygodnia”, która od razu bardzo mi się spodobała. Co prawda na razie nie pracuję w swoim zawodzie, ale i tak mam w ciągu tygodnia mnóstwo zajęć, głównym z nich jest opieka nad prawie rocznym dzieckiem. Ponadto ciągle goni mnie jakiś termin oddania tekstów, więc wieczorami ślęczę nad klawiaturą. Odpoczywam dopiero w weekend, kiedy Mąż jest w domu i wtedy to On w większości zajmuje się dzieckiem, nic nie muszę pisać, bo to jest czas dla naszej rodziny i czas na spotkania ze znajomymi, w pubie, w domu, nie ważne, byle było miło. A jak spotkania ze znajomymi to oczywiście dobre jedzenie. Dipy, chipsy, dania gorące lub nie itp. Weekend kojarzy mi się przede wszystkim z sushi, które często pojawia się na naszym weekendowym stole, dziś jednak nie miałam na to czasu i zamiast japońszczyzny, powstały krakersy i dip, co kojarzy mi się właśnie z weekendowymi spotkaniami ze znajomymi przy winie, piwie, w trakcie których często pojawiają się chipsy, czy też warzywa maczane w dipie.
Weekend w środku tygodnia#1

 

Takie krakersy z dipem można podać również podczas sylwestrowej domówki, dlatego też dołączam je do akcji  „Sylwestrowe Prywatki”.

Składniki:

Krakersy lavash (przepis znalazłam u biancorossy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • płaska łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  do posypania: sezam, gruboziarnista sól, czy co tam się komu zamarzy:)

 Mąkę wymieszać z solą. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać do mąki z solą, wymieszać, następnie dodać oliwę.  Wyrobić ciasto takie, jak na pierogi, w miarę potrzeb dodawać odrobinę mąki. wyrabiać ok. 10 min. Odstawić ciasto na 1h, aby wyrosło, po tym czasie je rozwałkować, tak jak na pierogi, ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce. Nożem zaznaczyć prostokąty i piec w 180 stopniach kilka minut, aż się zrumienią. Mój złośliwy piekarnik zrobił tak, że te krakersy, które były na krańcach zrumieniły się za bardzo, a te w środku prawie w ogóle, ale i tak są dobre, z dipem oliwkowym komponują się wyśmienicie.

 Dip oliwkowy:

  • 2 śmietankowe serki topione
  • 3/4 szklanka zielonych i czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić 30 min, w lodówce. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Weekend w środku tygodnia#1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *