Zupa z brukselki

Trochę lata w środku zimy, na zakończenie akcji II Zimowy Festiwal Zupy, a razem ze mną zupę gotowały:  Pela, Chantel, Shinju, Maggie, Pluskotka, Panna Malwinna, Mirabelka, Ania, Emma,Tu-tusia.

Zupa z brukselki

Składniki:

  • 1 duża marchewka pokrojona w pół talarki
  • 2 l wody
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 1/4 selera pokrojonego w kostkę
  • 30 dag brukselki (większe brukselki pokroić na mniejsze części)
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sok z cytryny (z połówki albo całej, jak kto lubi)
  • sól, pieprz
  • ewentualnie do zabielania śmietana i mąka.
Zupa z brukselki

Warzywa oprócz brukselki zalać wodą i gotować, aż trochę zmiękną, dodać brukselkę (mnożna dodać troszkę sody oczyszczonej, żeby brukselka nie traciła koloru), gotować aż będzie miękka, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, Można zabielić śmietaną z mąką).

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Zupa z brukselki

  1. Ja dawniej nie byłem jakimś wielbicielem brukselki ale teraz bardzo ją lubię w szczególności podduszoną na patelni z boczkiem 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.