Zielona zupa z sałaty

Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Anią(Mopsik), Mirabelką, Maggie, Dobromiłą, Pelą, Wierą, Lejdi, i Panna Malwinną w ramach przywitana wiosny 🙂 . Oto moja propozycja:

Zielona zupa z sałaty

Składniki na 4 porcje:

  • 10 dag sałaty masłowej
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 50 g topionego serka (ja użyłem szczypiorkowego)
  • 50 g wędzonego łososia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 500 ml wody
  • sól

Sałatę i fasolkę przepłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać sodę oczyszczoną (jeśli dodamy sodę oczyszczoną to warzywa nie będą tracić koloru), zagotować i gotować kilka minut aż fasolka zmięknie, dodać serek topiony, łososia po czym wszystko zmiksować, zagotować, doprawić solą do smaku.

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Zielona zupa z sałaty

  1. Ależ jaskrawozielona, kiedyś już dodawałam sałatę to zupy, nadaje jej niezwykle gładką konsystencję. Fajnie, że dodałeś łososia, zaostrzył smak.

  2. Wzdrygnęłam się na myśl o zmielonym kremie z sałaty :). Ale przeczytałam do końca i… ładna, intrygująca, tania zupka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *