Babka piaskowa

Zawsze myślałem, że pieczenie babki to trudna sprawa a tu okazuje się, że to całkiem łatwa sprawa.

Babka piaskowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 25 dag margaryny do pieczenia
  • garść rodzynek ( najlepiej je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, ja namoczyłem w wodzie z rumem w stosunku 1:1)
  • cukier puder do posypania
Babka piaskowa

Margarynę podgrzewać w garnku, aż będzie gorąca. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na pianę, dodać z cukier puder, jak powstanie gęsta piana to powoli dodajemy (ciągle miksując) żółtka, ciągle mieszamy, aż powstanie jednolita masa, po czym dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, miksujemy dalej, aż otrzymamy jednolitą masę po czym ciągle mieszając dodajemy wrzącą margarynę i aromat waniliowy, mieszamy około minuty (ja rozdzieliłem masę na dwie części i do jednej połowy dodałem 2 łyżki kakao po czym obie masy przelałem do foremek i lekko zamieszałem żeby powstał 2 kolorowy wzór). Następnie masę wylewamy do natłuszczonej formy (mi wyszły 2 babki) tak gdzieś do 3/4 wysokości formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 ºC 40-50 min ( najlepiej sprawdzić czy babka jest gotowa wbijając w nią patyczek do szaszłyków – jak po wyjęciu jest suchy to znaczy że babka jest już gotowa). Po wystygnięciu i wyjęciu z foremek posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Babka piaskowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

10 thoughts on “Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *