Czerwona kiszona kapusta

Nad zrobieniem kiszonej czerwonej kapusty zastanawiałem się już od dawna i ostatnio się za nią zabrałem, wyszła bardzo dobra, niedługo spróbuję z niej zrobić jakieś dania np. kapustę zasmażaną.

Czerwona kiszona kapusta

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 3 łyżki soli (50 g)
  • 1 łyżka cukru (15 g)
  • 1 jabłko (250 g) starte na tarce
  • 1 cebula (150 g)  pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 goździków
  • 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Czerwona kiszona kapusta

Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza.

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Czerwona kiszona kapusta
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

12 thoughts on “Czerwona kiszona kapusta

  1. reeety jakaaaa pycha!!!!!Można ją spozywać solo lub jako surówkę z jabłkiem i rodzynkami lub zasmażaną ze skwaqrkami z boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *