Żurek z ziemniakami i kiełbasą

Żurek z ziemniakami i kiełbasą

Składniki na 8-10 porcji:

  • ok. 1,5 l wody
  • ok. 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny)
  • 4- średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 4 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki (najlepiej domowej)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 15 dag ścinek z wędlin
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek 
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki śmietany
Żurek z ziemniakami i kiełbasą
Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. 15 min. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Żurek z ziemniakami i kiełbasą
Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Żurek z ziemniakami i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *