Szynka pieczona w niskiej temperaturze

Szynka pieczona w niskiej temperaturze

Składniki:

  • 1,2 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1,2 l wody
  • 1 paczka soli do peklowania
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  •  szczypta pieprzu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
    Szynka pieczona w niskiej temperaturze

     Wodę wlać do garnka dodać sól peklową, pieprz, majeranek, ziele angielskie i  liść laurowy zagotować i gotować 10 min, zdjąć z gazu dodać cebulę i czosnek, odstawić do ostygnięcia. Mięso przemyć i zalać w jakimś małym pojemniku tak żeby było całe pod powierzchnią marynaty i wsadzić do lodówki na 14 dni, co 2 dni obracając na drugą stronę ( ja dziele marynatę 2 i wymieniam po tygodniu). Po 14 dniach wyjąć mięso, przepłukać,  związać sznurkiem (ja czasem proszę w mięsnym żeby mi Panie dały siatkę masarską z jakiejś wędliny i nie muszę wiązać tylko wsadzam mięso w siatkę i jest spokój) i piec 5 godzin w temp. 80 stopni, po tym czasie wyjąć mięso przykryć folią i zostawić w tym sosie który z niego wypłyną na 20 min żeby szynka wchłonęła z powrotem część soków.

    Szynka pieczona w niskiej temperaturze
    Print Friendly, PDF & Email

    6 thoughts on “Szynka pieczona w niskiej temperaturze

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *