Składniki na 1 blachę:
- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki (w tym trochę mąki ziemniaczanej)
- 1 kostka margaryny (rozpuszczona)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60-70 dag rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
Ubić pianę z białek, ciągle mieszając dodać cukier a na końcu żółtka, powstałą masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną margarynę, dokładnie wymieszać i wylać na natłuszczoną blachę, dodać na wierzch rabarbar, piec w temp. 180 ºC około 40 min (najlepiej sprawdzić czy placek jest upieczony wbijając w niego patyczek do szaszłyków – jak po wyjęciu nie jest obrany ciastem to znaczy, że placek jest już upieczony.
Podsumowanie
![recipe image](http://paszczakgotuje.pl/wp-content/uploads/2012/06/placek_z_rabarbarem2.jpg)
Nazwa dania
Ciasto z rabarbarem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
![1star](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
![gray](http://paszczakigotuja.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
lubię takie fajne ciasta ;]
są łatwe, mocno owocowe i stanowią cudowną rozkosz do popołudniowej kawy.
wyglaa jak wszystkie te ktorym nie moge sie oprzec 😉
Zaraz bede robic 😉