Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)

Potrawa powstała w ramach zakończenia akcji  Kuchnia Indyjska. Razem ze mną gotowali:  Eve,  MeggieMirabelkaPluskotkaBartoldzik.

Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 5 goździków
  • 4-5 posiekanych lub przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 średnie pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • sól
Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)
Pomidory zmiksować blenderem. Rozgrzać  olej w garnku, dodać gorczycę, kumin i goździki,  mieszać, aż przyprawy zaczną trzeszczeć. Dodać imbir i czosnek,  smażyć chwilę, dodać cebulę, smażyć aż zmięknie, a następnie dodać chili, garam masala, kurkumę, sól, miód, wodę i ziemniaki i zmiksowane pomidory, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut, dodać kalafior i gotować, aż wszystko będzie miękkie (30-40 minut). Dodaj sok z cytryny i groszek, można przyozdobić kolendrą.
Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *