Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

 

Jakiś czas temu Paszczak przyrządził coś takiego na kolację i z miejsca się w tej prostej, włoskiej klasyce zakochałam. Bruchetta została również podana, jako przystawka, kiedy kilka tygodni temu była u nas Panti z rodziną – po dwie kanapeczki na głowę – dobry, nie za ciężki wstęp do niedzielnego obiadu z przyjaciółmi.
Dziś znów niedziela, więc proponuję Wam na leniwe rodzinne śniadanie właśnie bruchettę:) A ja uciekam na łódki, miłej niedzieli Kochani:D
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Skłądniki na 8-10 sztuk:

  • 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka posiekanych liści bazylii
  • kilka pokrojonych oliwek
  • ok.140 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • bagietka pokrojona na kromki
  • oliwa z oliwek
  • sól
Kromki posmarować z obu stron oliwą i podsmażyć na patelni, aż będą chrupkie lub włożyć na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pomidory, czosnek, bazylię, mozzrellę i oliwki wymieszać, doprawić solą i odrobiną oliwy. Ostawić tę mieszankę na 10 min., a następnie nakładać na kromki. Gotowe!

 

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *