Czekoladowe crumble z jabłkami

Moc czekoladowości:), która znów przesunęła mnie w rankingu o parę oczek w górę:P Okazuje się, że nie tylko muffinki czekoladowe dodają punktów:P

Przepis pochodzi z książki „A to tylko jeden garnek”.

Czekoladowe crumble z jabłkami

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 50 g kakao
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jabłka pokrojone, tak jak lubicie – ja pokroiłam w bardzo cieniutkie plasterki
na kruszonkę:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w małą kostkę
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.
Przygotować kruszonkę: mąkę, kakao i proszek  do pieczenia wsypać do dużej miski, dodać masło i palcami wyrobić masę, aż będzie przypominała pokruszony chleb, dodać 4 łyżki cukru i czekoladę. Wszytko wymieszać i odstawić.
Nadzienie: kako, wodę i cukier umieścić w małym garnku. Gotować na małym ogniu 3 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone masło i ponownie zagotować, cały czas mieszając, a następnie zestawić z ognia. Jabłka rozłożyć równomiernie na dnie posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wylać połowę sosu czekoladowego na jabłka i posypać kruszonką oraz pozostałą łyżką cukru. Piec 20-25 min.
Podawać z na ciepło z ciepłym sosem czekoladowym. Gotowe! Nam najbardziej smakowało na zimno:)

 

Czekoladowe crumble z jabłkami
Podsumowanie
Nazwa dania
Czekoladowe crumble z jabłkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
no rating Based on 0 Review(s)
Print Friendly

8 thoughts on “Czekoladowe crumble z jabłkami

    1. Cieszę się, ze niebo w gębie 🙂 A u mnie było jakby trochę za mało ckru, ale to kwestia smaku, tudzież gust:) Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *