Bulion drobiowo – grzybowy

Wymyślony na szybkości, na potrzeby orientalnej zupy z grzybów leśnych i żeby pozbyć się pieczarek z lodówki:) Wyszło mega smacznie:)
Przepis na zupę jutro:)
Składniki na 1 l:
  • 1 duże udko 
  • 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
  • 5 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 mała marchewka, pokrojona w plasterki
  • pół zielonej papryki w całości, oczyszczonej z pestek
  • 1 suszona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
  • 1 ćwiartka niedużego selera w całości
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 małe lub i duża cebula, przekrojone na pół i podsmażone na suchej patelni – tak, żeby się przyczerniły, ale nie spaliły do końca:)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
Ja ten bulion ugotowałam w szybkowarze, więc wrzuciłam wszytko do gara, posoliłam, dodałam sos sojowy, zalałam 1 l zimnej wody, zamknęłam pokrywę, nastawiając ją na II stopień (taki mam model) i gotowało się to wszytko jakieś na małym ogniu od momentu zamknięcia się szybkowaru.
Tradycyjne gotowanie: wszystko wrzucić do gara, dodać sól i sos sojowy, zalać 1 l zimnej wody i gotować, ściągając szumowiny, aż mięso będzie na tyle miękkie, że będzie odchodzić od kości.
Wywar wychodzi dosyć intensywny, ja rozcieńczyłam go nieco, dodając 2 szklanki zimnej wody, a następnie posoliłam i popieprzyłam do smaku. Gotowe!

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Bulion drobiowo - grzybowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Bulion drobiowo – grzybowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *