Risotto z grzybami

Ostatni udało mi się wejść w posiadanie sporej ilości grzybów więc zacząłem je przetwarzać, oto pierwsze danie z tej grzybowej serii. Wczoraj trochę pospacerowałem z żoną i synem po lesie i też przynieśliśmy kilka grzybów do domu 🙂

Risotto z grzybami

Składniki na 4 porcje:

  • 220 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g parmezanu startego na tarce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka śmietany słodkiej kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
Risotto z grzybami

Cebulę zeszklić na maśle, dodać ryż, i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ), Dodać wino i mieszać, aż odparuje, dodać czosnek. Podlać  2 chochelkami rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Przed ostatnim wlaniem rosołu dodać grzyby i kiedy ryż wchłonie do końca rosół, dodać śmietanę i śmietankę oraz ser, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, wymieszać i podawać.

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Risotto z grzybami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Risotto z grzybami

  1. Pyszny pomysł na risotto z grzybami, dziś w lidlu dni włoskie, więc kilka składników kupiłam i również przymierzam się do risotto, jeszcze kilka grzybów po weekendzie zostało:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *