Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

 

Składniki:

  • 2,2 kg cukinii (ok. 4 niewielkie sztuki)
  • 900 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 400 g grzybów pokrojonych w dużą kostkę
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 300 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć miąższ (nie wyrzucać). „Łódeczki” z cukinii włożyć na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190 stopniu.

Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 5 min. Przełożyć wszystko do miski i na tej samej patelni podsmażyć na oleju mięso (ok. 1 łyżka), dodać miąższ z cukinii, czosnek oraz podsmażoną cebulę i grzyby. Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

„Łódeczki” z cukinii napełnić farszem, posypać serem i zapiekać 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

Cukinia faszerowana
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Cukinia faszerowana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Cukinia faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.