Sałatka z buraków

Sałatka, która została specjalnie wymyślona na konkurs u Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie i zwyciężyła! Moje pierwsze danie w ramach oswajania buraka, drugim była tarta z burakami. Fajna, lekka sałatka na kolację, ku memu miłemu zaskoczeniu wszystko razem dobrze się skomponowało i pozostałe składniki nie przyćmiły słodkości buraka gotowanego w mundurku:) Porcja dla jednej lub więcej osób. Ja wciągnęłam sama całą, ale to było aż nadto:)

Sałatka z buraków
Składniki dla 2 – 4 osób:
  • 1 duży burak ugotowany w mundurku i pokrojony na cienkie plastry
  • pół pomarańczy pokrojonej w kostkę   
  • pół małej cukinii pokrojonej w plasterki
  •  garść miksu sałat z rukolą
  •  2 – 3 grube plastry sera feta
  • 10 dag szynki pokrojonej w bardzo drobną kostkę
  • oliwa 
  • sól i i pieprz
 
Winegret:
  •  3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  •  2 łyżeczki białego octu winneg
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
Cukinię podsmażyć na odrobinie oliwy (ok. łyżeczki, jesli macie patelnię z dobrym nieprzywierającym dnem), przełożyć na ręcznik papierowy i odstawić. Następnie w ten sam sposób przygotować szynkę. 
 
Do małego słoiczka wlać wszystkie składniki sosu  winegret i mocno potrząsać, aż powstanie jednolita emulsja.
 
Wokół brzegu talerza ułożyć plastry buraka, na środku umieścić miks sałat. Na to wszystko porozrzucać plastry podsmażonej cukinii, pomarańczę i pokruszony w palcach ser feta, a na końcu całą sałatkę posypać podsmażoną wcześniej szynką. Całość posolić, popieprzyć i polać sosem winegret. Gotowe!
 
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka z buraków
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Sałatka z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *