Pierogi z płuckami#2

Pierogi z płuckami

Moje ulubione pierogi, które dawniej na moje specjalne zamówienie lepiła babcia. Teraz robię je sam, a wraz ze mną pierogi w wirtualnej kuchni ulepili:
Siaska
Mirabelka
Ilona
Chantel
Maggie
Emma
Ciasto na pierogi jest z przepisu z bloga Art Kulinaria..

Pierogi z płuckami

Składniki:
Farsz:

  • 0,5 kg płuc wieprzowych
  • 3 duże cebule, posiekane w drobną kostkę
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • masło
  • pół bułki – namoczonej i odciśniętej
  • 1 jajko
  • szczypta majeranku

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • pół jajka (najlepiej jako rozbełtać widelcem i wlać połowę)
  • 1 żółtko
  • 25 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 125 ml ciepłej wody

Farsz:
Płuca dobrze wypłukać, ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebule zeszklić i udusić na maśle, zmielić z płucami, bardzo drobno, najlepiej 2 razy. Zmielone płucka obsmażyć na patelni, tak, aby odparowała woda, aż uzyskają zbitą, gęstą konsystencję. Jak płucka przestygną, dodać jako, bułkę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać.  Farsz dobrze się nakłada, jeśli jest mocna schłodzony, wtedy wystarczy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i lepić pierogi:)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki ze sobą i wyrobić ciasto (ja składniki mieszałem w malakserze). Jeśli ciasto będzie za rzadkie, lub będzie się za bardzo kleić, dosypać trochę mąki. A jeśli będzie za twarde, to wtedy dolać trochę wody. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować,  a druga niech sobie czeka pod miską, żeby nie obsychała. W rozwałkowanej części szklanką wycinać krążki, nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli,  delikatnie zamieszać, aby się nie posklejały i gotować 3 – 4 min. od momentu wypłynięcia. wyjmować łyżką cedzakową na durszlak, aby obciekły, przelać małym strumieniem zimnej wody. Podawać polane masłem lub smażoną cebulką.

Pierogi z płuckami

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pierogi z płuckami#2
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

15 thoughts on “Pierogi z płuckami#2

  1. O, też zrobiłeś z płuckami! Myślałam, że tylko ja wpadłam na taki nietypowy (przed)wigilijny pomysł na pierogi :).
    Ja byłam bardziej minimalistyczna z przyprawami i były bardzo smaczne, ale następnym razem muszę koniecznie bardziej się z nimi pobawić.
    Dziękuję za wspólne lepienie! 🙂

  2. potwierdzam babcia Władzia robiła rewelacyjne pierogi z płuckami – chętnie kiedyś spróbuje Twoich 🙂 mniam mniam
    Jacek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *