Bryndzowe haluszki

Bryndzowe haluszki

Składniki:

Kluski:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 60 dag kg mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól

Omasta do klusek:

  • 15 dag boczku
  • 17 dag słoniny
  • 20 dag bryndzy
  • 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy)
  • pieprz
Bryndzowe haluszki

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mąkę, jajka, wyrobić ciasto (będzie dosyć rzadkie). Zagotować osoloną wodę, najlepiej formuje się kluski przy użyciu z specjalnej tarki  z dużymi otworami, ale można zrobić tak jak ja robiłem czyli jak kluski z deski:  kładziemy masę na deskę i ściągamy za pomocą noża  malutkimi porcjami do wody,  gotować jakieś 5 min. Słoninę i boczek pokroić w  kostkę, podsmażyć aż słonina się ładnie wytopi. Rozdrobnioną bryndzą rozmieszać z mlekiem, doprawić pieprzem, wymieszać z haluszkami. Kluski nakładać na talerze, okrasić skwarkami z słoniny i boczku.

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Bryndzowe haluszki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

13 thoughts on “Bryndzowe haluszki

  1. Mam takie pozytywne skojarzenia, pierwszy raz jadłam bryndzowe haluszki jadąc przez Słowację do Pragi na podróż poślubną 🙂 Nie ma siły, muszę je kiedyś zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.