Kurczak w cieście francuskim

Jakiś czas temu, zadzwonił nasz znajomy Grzeczny Chłopiec z bloga Stay Fly z propozycją wspólnego przygotowania kozackiego dania i tak oto powstał kurczak faszerowany w cieście francuskim. Obszerną relację możecie zobaczyć na blogu u Grzecznego:)

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 cebule (400 g) pokrojone w kostkę
  • 600 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
  • 300 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
  • 10 cm pora pokrojonego w kostkę
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • olej
  • sól i pieprz
  • masło
Dodatkowo:
  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w półksiężyce
  • słodka papryka w proszku
  • suszony czosnek
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • sól
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, podsmażyć na brązowy kolor. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki przestygną dodać pora i mozzarellę i wymieszać, jak trzeba doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odlać wodę, przykryć garnek pokrywką i mocno potrząsnąć kilka razy, następnie posypać papryką, czosnkiem suszonym i solą i znów zamknąć i kilka razy potrząsnąć. Następnie tak przygotowane ziemniaki przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piersi oczyścić z kostek i tłuszczu i błon. Wzdłuż każdej piersi zrobić nacięcie, nie przecinając do końca, tak, aby powstała nam kieszonka. Do kieszonki pakujemy przygotowany farsz i spinamy ją wykałaczkami. Następnie piersi zawijamy w ciasto francuskie (techniką dowolną) nożem robimy nożem nacięcia w poprzek „pakunku” i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia piersi wstawić do piekarnika przygotowane  ziemniaki.
W międzyczasie, jak kurczak i ziemniaki się pieką, przygotować sałatkę. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Do małego słoika wlać oliwę i olej balsamiczny, zamknąć słoik i potrząsając wymieszać dokładnie, dodać sos do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu układamy kurczaka w cieście i ziemniaki. Podajemy z sałatką. Kurczak na zimno, jest jeszcze lepszy.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kurczak w cieście francuskim
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Kurczak w cieście francuskim

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  2. wlasnie skonczylam jesc. niebo w ustach.Jednak wymaga dluzszego pieczenia,bo 40 min. to malo. Jednym slowem gratuluje pomyslu. Przepis juz polecilam znajomym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *