Kurczak w cieście francuskim

Jakiś czas temu, zadzwonił nasz znajomy Grzeczny Chłopiec z bloga Stay Fly z propozycją wspólnego przygotowania kozackiego dania i tak oto powstał kurczak faszerowany w cieście francuskim. Obszerną relację możecie zobaczyć na blogu u Grzecznego:)

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 cebule (400 g) pokrojone w kostkę
  • 600 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
  • 300 g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
  • 10 cm pora pokrojonego w kostkę
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • olej
  • sól i pieprz
  • masło
Dodatkowo:
  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w półksiężyce
  • słodka papryka w proszku
  • suszony czosnek
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • sól
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, podsmażyć na brązowy kolor. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki przestygną dodać pora i mozzarellę i wymieszać, jak trzeba doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odlać wodę, przykryć garnek pokrywką i mocno potrząsnąć kilka razy, następnie posypać papryką, czosnkiem suszonym i solą i znów zamknąć i kilka razy potrząsnąć. Następnie tak przygotowane ziemniaki przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piersi oczyścić z kostek i tłuszczu i błon. Wzdłuż każdej piersi zrobić nacięcie, nie przecinając do końca, tak, aby powstała nam kieszonka. Do kieszonki pakujemy przygotowany farsz i spinamy ją wykałaczkami. Następnie piersi zawijamy w ciasto francuskie (techniką dowolną) nożem robimy nożem nacięcia w poprzek „pakunku” i wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia piersi wstawić do piekarnika przygotowane  ziemniaki.
W międzyczasie, jak kurczak i ziemniaki się pieką, przygotować sałatkę. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Do małego słoika wlać oliwę i olej balsamiczny, zamknąć słoik i potrząsając wymieszać dokładnie, dodać sos do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu układamy kurczaka w cieście i ziemniaki. Podajemy z sałatką. Kurczak na zimno, jest jeszcze lepszy.
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kurczak w cieście francuskim
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

7 thoughts on “Kurczak w cieście francuskim

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  2. wlasnie skonczylam jesc. niebo w ustach.Jednak wymaga dluzszego pieczenia,bo 40 min. to malo. Jednym slowem gratuluje pomyslu. Przepis juz polecilam znajomym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *