Dango

Dango zostało wykonane w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką.

Postanowiłem zrobić dango, kupiłem mąkę ryżową, zrobiłem ciasto, wytoczyłem piękne kuleczki no i przystąpiłem do gotowania. No i tutaj zdziwko, a mianowicie jak na filmikach w internecie kulki wypływały na powierzchnię i po kilku minutach były mięciutkie i sprężyste to moje leżały na dnie garnka i nie miały żadnej ochoty popływać sobie na powierzchni i pomimo gotowania ponad 30 minut nadal można było wbijać nimi gwoździe w deskę. Po dalszym zagłębieniu się w czeluści wujka google dowiedziałem się, że potrzebuje kleistej mąki 🙁 . Udałem się do Krakowa do azjatyckiego sklepu, gdzie trudno było się dogadać, czego potrzebuję, ale po pokazaniu kilku zdjęć dango doszliśmy do porozumienia i dowiedziałem  się, że mąki ryżowej jest chyba tyle rodzajów, co odmian jabłek w Polsce. Po powrocie do domu przystąpiłem do klejenia kulek, no i zdziwko, mąka wygląda tak samo (znaczy jest biała), ciasto wychodzi prawie takie samo, a kulki w wodzie zachowują się całkiem inaczej, W efekcie kulki wyszły rewelacyjne, sprężyste i mięciutkie.

dango

Składniki:

  • 20 dag kleistej (koniecznie) mąki ryżowej
  • 140 ml wody
  • patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie

Dla koloru użyłem:

  • kawałek buraka
  • kawałek marchewki

Sos:

  • 70 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wody

Mąkę wsypać do miski, dodawać stopniowo wodę, ugniatać aż ciasto osiągnie konsystencję plasteliny, (zabarwiłem ciasto w taki sposób że starłem buraka i marchewkę na drobnych oczkach, wycisnąłem z nich sok i dodałem odrobinę do ciasta) kształtować kulki o średnicy około 1,5 cm. Wrzucać kulki na gotującą się wodę, po jakiś 5 minutach kulki wypłyną, od czasu wypłynięcia gotować jeszcze 3 min. Po tym czasie przełożyć kuliki do zimnej wody, jak wystygną nabijać na patyczki do szaszłyków.

Sos:
wszystkie składniki wymieszać i zagotować w garnku często mieszając, wystudzić, takim sosem możemy już polewać dango.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Dango
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Dango

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *