Minestrone

Minestrone

W związku z tym, że poznałem ostatnio dwóch włochów, to mogę na nich testować, czy włoskie potrawy przygotowane przeze mnie smakują jak we Włoszech. Na szczęście udało się i stwierdzili, że ta zupa smakuje tak, jak we Włoszech. Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Mirabelką, Wojciechem, Maggie, Panna Malwinną.

Minestrone

Składniki:

  • 1l wody (najlepiej bulion warzywny)
  • 2 marchewki (20 dag) pokroje w drobną kostkę
  • 2 średniej wielkości łodygi selera naciowego (15 dag) pokroje w drobną kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula (15g) pokrojona w drobną kostkę
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 14 dag pora pokrojonego w półtalarki
  • 15 dag kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 22 dag fasoli białej z puszki
  • 21 dag zielonego groszku świeżego lub z puszki
  • 23 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 nieduża cukinia (230g) pokrojona w pół talarki lub w większa kostkę
  • 2 średniej wielkości pomidory (30dag)
  • 5 dag skórki z parmezanu (pokrojone w mniejsze kawałki)
  • parmezan starty (do posypania)
  • sól, pieprz
  • posiekany pęczek natki pietruszki i bazylia
  • oliwa z oliwek

dodatkowo dla wzbogacenia smaku:

  • 6 dag pancetty (można użyć wędzonego boczku) pokrojonej w drobną kostkę

Marchew, seler, cebulę i czosnek podsmażyć – najlepiej w rondlu (wtedy zrobimy wszystko w jednym naczyniu) – na oliwie z oliwek, gdy warzywa zmiękną, dodać pancettę i jeszcze chwilę smaży, następnie dodać resztę warzyw, wodę i skórki z parmezanu, gotować pod przykryciem około 40 min, po tym czasie doprawić pieprzem i solą, dodać natkę i bazylię. Zupę można podać posypaną startym parmezanem lub dodatkowo polaną oliwą z oliwek.

Minestrone

Podsumowanie
Nazwa dania
Minestrone
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
no rating Based on 0 Review(s)
Print Friendly

5 thoughts on “Minestrone

  1. Ale piękne kubeczki 😀
    Danie też pewnie wyśmienite ale kubeczki mnie powaliły- gdziekolwiek nie pójdę sama zawsze jakis kubek lub inną skorupę przynosze do domu 😀
    pozdrawiam
    P.

  2. Kubeczki i dodatek listku bazylii dodaje uroku potrawie 🙂 z pewnoscia przepis warty wyprobowania. Świetna zupka, dobre danie na coraz cieplejsze dni, kiedy nie chce sie jesc ciezkostrawnych potraw. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *