Kawa mrożona

Mocna, zimna, idealna na upały.  W Grecji piłam jej ogromne ilości, zresztą, trudno na Krecie spotkać kogoś bez kubka z caffe frappe:)
Kawa mrożona
Składniki na 2 porcje po ok. 260 ml każda:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • woda
  • lód – dużo kostek lodu
  • ewentualnie mleko
Do słoika lub shaker’a wsypać kawę i cukier, wlać ok 100 ml wody i energicznie potrząsać przez 2-3 minuty, aż zrobi się pianka. Szklanki wypełnić kostkami lodu. Ubitą kawę przelać z shaker’a lub słoika do szklanek, tak mniej więcej po połowie, dopełnić zimną wodą lub mlekiem. Zamieszać. Gotowe!
Kawa mrożona

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kawa mrożona
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

6 thoughts on “Kawa mrożona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.