Kawa mrożona

Mocna, zimna, idealna na upały.  W Grecji piłam jej ogromne ilości, zresztą, trudno na Krecie spotkać kogoś bez kubka z caffe frappe:)
Kawa mrożona
Składniki na 2 porcje po ok. 260 ml każda:
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • woda
  • lód – dużo kostek lodu
  • ewentualnie mleko
Do słoika lub shaker’a wsypać kawę i cukier, wlać ok 100 ml wody i energicznie potrząsać przez 2-3 minuty, aż zrobi się pianka. Szklanki wypełnić kostkami lodu. Ubitą kawę przelać z shaker’a lub słoika do szklanek, tak mniej więcej po połowie, dopełnić zimną wodą lub mlekiem. Zamieszać. Gotowe!
Kawa mrożona

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kawa mrożona
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Kawa mrożona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *