Makaron z tuńczykiem

Kolejne szybki i bardzo proste, a zarazem szybkie danie. Alternatywa dla tych, którzy co piątek jedzą panierowaną rybę lub paluszki rybne:)

Makaron z tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 5-6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml białego wina
  • oliwa
  • sól
  • ok. 200 g makaronu spaghetti
Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 1 – 2 łyżki) dodać tuńczyka, podsmażać jakieś 2 – 3 min., następnie dodać pomidory i oliwki, wymieszać i znów podsmażać 2 – 3 min. Dodać wino, kiedy wino odparuje dodać pół łyżki natki pietruszki, doprawić solą i wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Ugotować makaron, tak, żeby był al dente. Podgrzać sos, dodać odsączony makaron, wymieszać dokładnie i podawać. Na talerzach posypać pozostałą natką pietruszki. Gotowe!
Makaron z tuńczykiem
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Makaron z tuńczykiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Makaron z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *