Mini lasagne z łososiem i krewetkami

UWIELBIAM krewetki, mogłabym jeść je codziennie na śniadanie, obiad, kolację. I tak wczoraj myśląc nad przepisem konkursowym, wymyśliłam takie oto mini lasagne. Idealne na kolacje we dwoje lub jako przystawka.
Mini lasagne z łososiem i krewetkami
Tak, jak wspomniałam przepis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania jest wycieczka do Toskanii. Mam świra na punkcie Włoch, więc BAAAAAAAAAAARDZO mi zależy, aby tam pojechać. Będę Wam wdzięczna za głosy, które można oddawać pod tym linkiem : https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/54

Z góry dziękuję 🙂

Składniki na dwie porcje, takie jak na zdjęciu:

  • 1 opakowanie serka pomidorowego Almette,
  • 8 mrożonych krewetek Black Tiger,
  • ok. 80 g wędzonego łososia,
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 drobno posiekane listki mięty,
  • 5 – 6 łyżek przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • masło do wysmarowania foremek,
  • 4 płaty lasagne,
  • oliwa
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Krewetki rozmrozić i usunąć z nich pancerzyki chitynowe. Przecier pomidorowy lub passatę, wymieszać  z odrobiną oliwy, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.  Łososia pokroić w niedużą kostkę. W miseczce wymieszać serek Almette z łososiem, natką pietruszki i miętą, doprawić solą i pieprzem.  Płaty lasagne wrzucić do wrzątku na 3 – 4 minuty, żeby lekko zmiękły. Jak płaty troszkę przestygną dociąć je na wielkość foremki.  Naczynia do zapiekania nasmarować masłem, na dnie ułożyć  płat lasagne, następnie pastę serkową, w którą „wcisnąć” krewetki – po cztery na porcję. Przykryć to wszystko płatem lasagne. Całość połać przygotowanym przecierem pomidorowym lub passatą. Piec 30 min. Gotowe!
Mini lasagne z łososiem i krewetkami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Mini lasagne z łososiem i krewetkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Mini lasagne z łososiem i krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *