Grillowana karkówka z kaszą na sosie cebulowo-jabłkowym

Do niedawna byłam wielkim przeciwnikiem kaszy, jako dodatek do mięs, niepodzielnie rządziły ziemniaki pod każdą postacią. Kasza zawsze jawiła mi się jako coś niewyobrażalnie niedobrego, zalatującego paszą, no ale Paszczak od kilku tygodni kaszą się objada, więc spróbowałam i ja. Na pierwszy rzut poszła kasza bulgur z różnymi sosami, potem jęczmienna mazurska, również z sosami, aż w końcu zainspirowana Top Chefem i risotto, przygotowałam kaszę, która może funkcjonować, jako zamiennik ziemniaków do mięsa. Paszczak, który jest przeciwnikiem łączenia smaków wytrawnych z owocami orzekł, że bardzo dobra ta kasza jest:) A przy jego faszyzmie kulinarnym, to naprawdę komplement, bo on w tym faszyzmie jest bezlitosny. Ja jestem w stanie zrozumieć, że każdy ma odmienne kubki smakowe, i to, że ma pełne prawo lubić bądź nie daną potrawę. A Paszczak… no cóż twierdzi, że też rozumie, ale ja wiem, że myśli swoje, co jest naprawdę zabawne:) Przy czym Paszczak nieziemsko dobrze gotuje.

Poza tym do naszej kuchni powrócił smalec. Paszczak wyczytał gdzieś, że wcale nie jest on gorszy od olejów roślinnych, a naszym zdaniem nie ma jak schabowy smażony na smalcu. Zresztą smak naszego dzieciństwa to jest smażenie na smalcu, nikt wtedy nie używał margaryny, a olej to chyba tylko na frytki. Swoją drogą to kiedyś w przydrożnym barze zdarzyło mi się zjeść schabowego smażonego na margarynie. To kolejny przykład na to, jak łatwo można spieprzyć proste z pozoru danie. Raz, że był na margarynie, dwa wysmażony na podeszwę. Ale – wracając do smalcu, nie taki diaboł straszny… Tu w kaszy i sosie cebulowo-jabłkowym strzał w dziesiątkę.

Grillowana karkówka z kaszą na sosie cebulowo-jabłkowym
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
  • ok. 600 g karkówki pokrojonej w plastry
  • 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
Kasza:
  • pół szklanki (ok. 150-180 g) suchej kaszy mazurskiej
  • 4 suszone śliwki pokrojone w ćwiartki
  • 4 suszone morele pokrojone w ćwiartki
  • 4-5 kapeluszy grzybów
  • litr bulionu drobiowego(nie może być z kostki, zepsuje smak, ja przygotowałam swój, tak jak bazę do tej zupie)
  • pół suszej papryczki chilli drobno posiekanej
  • 1 cebula (ok. 100 – 120 g) pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekanego drobno lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 2 duże cebule (ok. 150 g) pokrojone w kostkę
  • 1 duże jabłko (ok. 150 g) pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • ok. pół szklanki bulionu
Mięso:
Olej, ocet i sos wymieszać ze sobą na gładką emulsję, doprawić pieprzem. W marynacie zanurzyć mięso i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Kasza:
W głębokiej patelni, w woku lub w rondlu rozgrzać masło i smalec, wrzucić cebulkę, chilli i czosnek, jak się wszystko zeszli, wrzucić suszone owoce i grzyby, smażyć, często mieszając, przez ok 2 min., następnie wrzucić kaszę, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 min. Następnie wlać chochelkę bulionu i często mieszając, czekać, aż kasza wchłonie bulion. Powtarzać całą procedurę z dolewaniem chochelki bulionu, aż kasza będzie miękka. Zajmuje to mniej więcej 20 -30 min.
Sos:
W rondelku rozgrzać smalec i masło i usmażyć cebulkę na złoto, dodać jabłko i na małym ogniu dusić, aż zmiękną, doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Całość zmiksować na gładko, rozcieńczyć bulionem, dać go tyle, aby sos nie był zbyt gęsty, ani zbyt rzadki.
Rogrzać patelnię grillową i usmażyć karkówkę. Podawać z przygotowaną kaszą i sosem. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Grillowana karkówka z kaszą na sosie cebulowo-jabłkowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *