Ogórkowa zupa krem

Ogórkowa zupa krem

Składniki:

  • 2 l wody
  • 200 ml – 500 ml wody z ogórków kiszonych ( w zależności jakie kwaśne mamyogórki i jak bardzo kwaśną lubimy zupę)
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 udka z kurczaka (lub 3 kostki bulionu drobiowego Winiary)
  • 2 marchewki starte na tarce
  • pietruszka starta na tarce
  • 1/2 selera startego na tarce
  • 2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
  • 5 ogórków kiszonych starte na tarce
  • 2 ogórki konserwowe starte na tarce
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masło
  • sól, pieprz
Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować z tego rosół, mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, jak rosół będzie już gotowy to dodać ziemniaki i gotować aż zmiękną. Ogórki przesmażyć na patelni na maśle aż zmiękną po czym dodać do rosoły, zabielić śmietaną z maka, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę z ogórków (ja dodaję dosyć dużo ponieważ lubię dość kwaśną ogórkową). Zmiksować i podawać z grzankami.
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ogórkowa zupa krem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *