Sałatka ziemniaczana z kozim serem

Sałatka ziemniaczana z kozim serem

Do sałatki użyłam bardzo fajnego polskiego koziego sera firmy Danmis. Sery są naprawdę bardzo dobre, szkoda, że sieciowe supermarkety  ich nie sprzedają. Chwalimy sery francuskie, włoskie i inne, a tu mamy tańsze o 40% od zagranicznych serów wysokiej jakości polskie sery kozie. Moim hitem jest kozi serek topiony, dostępny w ofercie firmy. A sałatka wyszła MEGA DOBRA.


Składniki:

  • 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 
  • ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 120 g sera koziego typu feta, pokrojonego w kostkę
  • 14 – 15 małych pieczarek marynowanych przekrojonych na pół
  • 5 mini kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki
  • pół niedużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę (ok. 50g)
  • 2 listki świeżej mięty i 3 listki świeżej bazylii drobno posiekane
  • sól i pieprz
Sos vinaigrette:
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
Pokrojoną w kostkę cebulę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia, Dzięki sparzeniu cebula nie będzie tak bardzo intensywna i nie przyćmi smaku pozostałych składników, ale ładnie się z nimi skomponuje.

Ziemniaki ugotować na parze lub w mundurkach, kiedy będą jeszcze gorące połączyć je z pozostałymi składnikami i świeżymi ziołami, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy sałatka będzie już chłodna dodać ser, delikatnie wymieszać, tak, żeby kostki sera się nie rozpadły. Gotowe!

Sałatka ziemniaczana z kozim serem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka ziemniaczana z kozim serem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Sałatka ziemniaczana z kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *