Szynka drobiowa – szynkowar

Ostatnio dostałem do przetestowania szynkowar firmy Tradismak – która zajmuje się sprzedażą sprzętu do wyrobów domowych wędlin i produkcją przypraw. Szynkowar wykonany jest  ze stali nierdzewnej.

SzynkowarSkładniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 40 dag mięsa obranego z udek z kurczaka
  • 10g  soli peklującej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 12g przyprawy John

szynka drobiowa

Mięso pokroić w na paski lub kostkę (jaką kto ma fantazję), przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru, przykryć dekielkiem i docisnąć zamknięciem z sprężyną, Odstawić do lodówki na 1h. Do garnka wlać wodę (wody ma być tyle żeby nie wlewała nam się na przykrywkę od szynkowaru), na dno położyć ściereczkę na której stawiamy szynkowar, gotować na wolnym ogniu (tak żeby woda się nie zagotowywało) około 2 godzin w zależności od rodzaju mięsa. Najlepiej jest wsadzić termometr w mięso (jest do tego specjalna dziurka) i kontrolować temperaturę (w przypadku drobiu ja preferuję temperaturę ponad 70 stopni C). Po ugotowaniu  wyjmujemy szykowar, chłodzimy go w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc. Rano polewamy delikatnie szynkowar ciepłą wodą i wyjednujemy gotową szynkę.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Szynka drobiowa - szynkowar
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *