Szynka drobiowo-wieprzowa

Jak już wcześniej pisałem, używam szynkowaru firmy Tradismak.

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 40 mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłem szynki wieprzowej)
  • 10g  soli peklującej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 12g przyprawy Sułtańskiej

szynka drobiowo-wieprzowa

Piersi z kurczaka pokroić w na paski lub kostkę, przełożyć do miski, dodać mięso mielone, przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełozyć mięso do szynkowaru, przykryć dekielkiem i docisnąć zamknięciem z sprężyną, Odstawić do lodówki na 1h. Do garnka wlać wodę (wody ma być tyle żeby nie wlewała nam się na przykrywkę od szynkowaru), na dno położyć ściereczkę na której stawiamy szynkowar, gotować na wolnym ogniu (tak żeby woda się nie zagotowywało) około 2 godzin w zależności od rodzaju mięsa. Najlepiej jest wsadzić termometr w mięso (jest do tego specjalna dziurka) i kontrolować temperaturę (w przypadku drobiu ja preferuję temperaturę ponad 70 stopni C). Po ugotowaniu  wyjmujemy szykowar, chłodzimy go w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc. Rano polewamy delikatnie szynkowar ciepłą wodą i wyjednujemy gotową szynkę.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Szynka drobiowo-wieprzowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Szynka drobiowo-wieprzowa

  1. Witaj Paszczak, nie mogę znaleźć na Twojej stronie adresu e-mail a chciałabym się z Tobą skontaktować prywatnie – napisz proszę swój adres lub odezwij się do mnie. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *