Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Składniki:
Mięso:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 cebula, drobno posiekana o wadze ok. 90 g
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka ketchupu
  • olej
Reszta:)
  • szklanka (poj. 250 ml) suchej kaszy jaglanej
  • 350 g poszatkowanej młodej kapusty
  • 1 cebula, drobno posiekana o wadze ok. 90 g
  • 100 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 50 g korzenia pietruszki startego na tarce o grubych oczkach
  • por o wadze ok. 200 g pokrojony w talarki
  • 180 g żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka harrisy
  • Majonez Dekoracyjny Winiary
  • 100 ml białego półwytrawnego wina (najlepiej Chardonnay)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie mięsa:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, ketchup i ostrą paprykę, wymieszać i smażyć, aż mięso będzie na wpół surowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zdjąć z ognia. Odstawić.
Reszta:)
Kaszę zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować na pół miękko. Zdjąć z ognia odstawić.

Następnie na patelni rogrzac masło z odrobiną oleju, zeszklić cebulę, dorzucić warzywa, oprócz papryki., wymieszać i smażyć, często mieszając jakieś 10 min. Wlać wino i gdy alkohol odparuje dodać harrisę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z kaszą i mięsem dodać 4 łyżki majonezu, wymieszać i jeśli trzeba doprawić sola i pieprzem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić mieszanką kaszy, mięsa i warzyw, wierzch posmarować majonezem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Podawać gorące lub na zimno. Gotowe!

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *