Zupa z młodej kapusty z pomidorami

Zupa z młodej kapusty z pomidorami



Składniki:
Baza:kapuszta m

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchewka o wadze ok. 90 g
  • 1 korzeń pietruszki o wadze ok. 60 – 70 g
  • 1 cebula w całości o wadze ok. 90 g
  • sól i pieprz
Reszta:
  • ok.700 g młodej kapusty drobno poszatkowanej
  • puszka pomidorów krojonych, bez skórki
  • 1 cebula o wadze ok. 90 g drobno posiekana
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
Cebulę w całości przypalić na suchej patelni, wrzucić do garnka, dodać pozostałe składniki bazy, zalać wodą – ok. 2,5 l, posolić popieprzyć i ugotować do miękkości mięsa. Gotową bazę przecedzić przez sitko. Ćwiartkę obrać z mięsa i odstawić. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach odstawić.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać kapustę i smażyć, aż kapusta dwukrotnie zmniejszy swoją objętość, podlać winem, odparować, wrzucić do przygotowanej bazy. Dodać pomidory, mięso z ćwiartki, starte marchewkę i pietruszkę, dodać kaszę i wszystko razem gotować, aż kasza zmięknie, zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa z młodej kapusty z pomidorami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *