Pizza pełnoziarnista

Pizza pełnoziarnista


Składniki na 2 bardzo cienkie pizze o średnicy 28-30 cm:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 6 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g startej mozzarelli
  • ulubiony sos pomidorowy do pizzy: ja robię, go szybko i najprościej jak można: miksuję puszkę pomidorów z łyżeczką oliwy, szczyptą suszonego oregano i doprawiam do smaku solą
  • ulubione dodatki, ja dałam pieczarki, cebulę i rukolę
 
W małej misce wymieszać drożdże z wodą, 1 łyżeczką cukru i odstawić na 5 min.
Pizza pełnoziarnista
W dużej misce (tudzież w misce robota planetarnego) wymieszać 200 g mąki, sól i pozostały cukier. do środka wlać mieszankę drożdży, wody i cukru oraz oliwę, dokładnie wymieszać (ręką lub robotem). Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać do momentu powstania gładkiej nielepiącej się do rąk lub mieszadła robota masy. Jeśli tak, jak mnie zamiast zwartego ciast, będzie wychodziło coś na kształt ciasta kruchego, rozsypującego się, to dolejcie wody, ja dolewałam po trochę, co w efekcie dało dodatkowe 100 ml wody, nie uwzględnionej w przepisie, z którego korzystałam*. W każdym razie ciasto ma wyglądać tak:
Pizza pełnoziarnista
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do piernika ustawionego na 40 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto wyjąć z piekarnika, który nastawić na 250 stopni. Następnie ciasto podzielić na dwie części, bardzo cienko rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i ulubionymi dodatkami piec ok. 10 – 12 min. Jeśli macie kamień do pieczenia pizzy, wystarczy 7 – 8 min.
Gotowe!
Pizza pełnoziarnista
*Przepis zaczerpnięty z vitalia.pl
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pizza pełnoziarnista
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Pizza pełnoziarnista

    1. Wiadomo, nie jest taka cudowna jak ta z białej mąki, ale ja już od dłuższego czasu jem produkty pełnoziarniste i z trudem, ale już przyzwyczaiłam się do tego smaku, nawet przekonałam się do makaronów pełnoziarnistych. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *