Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe
 
Przepis pochodzi z bloga abcdieta od kuchni. Ciasto jest wilgotne, pachnie cynamonem i orzechami, a „polewa” z serka waniliowego to strzał w dziesiątkę, zdecydowanie do wykorzystania w innych słodkościach. Ciasto ma stosunkowo mało kalorii, nie zawiera mąki, ma mało tłuszczu, samo zdrowie:)


W 100 g ciasta jest:

  • 258 kcal
  • 30 g węglowodanów
  • 12 g tłuszczu
  • 8 g białka
Dietetyczne ciasto marchewkowe
 
Składniki:
  • 400 g obranej i startej na najmniejszych oczkach marchewki
  • 130 g płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 30 g orzechów włoskich 
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 25 g rodzynek

Polewa:

  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150 g)
  • pół łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: płatki lub słupki migdałowe do posypania ciasta. 
 
Orzechy i suszone owoce posiekać na mniejsze części. 
Dietetyczne ciasto marchewkowe
 
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka i na niskich obrotach robota mieszać, stopniowo dolewając olej i miód. Następnie dodać zmielone na „mąkę” płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir i znów na najniższych obrotach wymieszać, aż powstanie gładka i jednolita masa, dodać starte marchewki i bakalie i wymieszać dokładanie, 
Dietetyczne ciasto marchewkowe
 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu,  nastawionym na grzanie góra-dół. 
 
Po upływie 50 min, ciasto wyjąć i zostawić na jakieś 30 min., aby przestygło.
 
W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotować „polewę”. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 2 łyżkach letniej wody, podgrzać, ale nie zagotować.  Ostudzić i wymieszać z serkiem waniliowym, a następnie odstawić do lodówki na 15 min. Po tym czasie posmarować ciasto „polewą” z serka waniliowego i udekorować płatkami lub słupkami migdałowymi. 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Dietetyczne ciasto marchewkowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Dietetyczne ciasto marchewkowe

  1. Dziękuje za ten przepis, spróbuje go właśnie zrobić. Aktualnie jestem w ciąży i staram się jeść jak najmniej słodyczy, a te ciasto będzie idealnym rozwiązaniem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *