Domowe papardelle z sosem z rukoli

Domowe papardelle z sosem z rukoli

Domowe papardelle z sosem z rukoli

 

Jak zwykle prosto, szybko i smacznie 🙂 Ponadto sos do tego makaronu powstał w odpowiedzi na to, że rukola jest sprzedawana w całkiem sporych opakowaniach, mnie bardzo często zostaje więcej jak pół opakowania i przeważnie siedzi w lodówce, a potem trzeba wyrzucić. Nie zawsze chce mi się „kręcić” pesto z rukoli, dlatego też po szybkim przeglądzie lodówki, powstał taki oto pyszny sos do makaronu.

 



Składniki:

  • domowy makaron papardelle, jak go przygotować znajdziecie tutaj(klik) lub 440 g suchego kupnego makaronu papardelle
  • 100 g rukoli
  • 7 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w dużą kostkę
  • opakowanie serka twarogowego chrzanowego (150 g)
  • 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz
  • starty parmezan lub grana padano do posypania
  • olej lniany do skropienia makaronu
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek dosłowni na kilka sekund, następnie wrzucić rukolę i cały czas mieszając smażyć 1 min. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować z serkiem, na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Dodać suszone pomidory, wymieszać łyżką.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odsączyć – NIE PRZELEWAĆ ZIMNĄ WODĄ – i od razu wymieszać z sosem, podawać natychmiast posypane parmezanem i skropione olejem lnianym.

Domowe papardelle z sosem z rukoli
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Domowe papardelle z sosem z rukoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *